tiistai 29. maaliskuuta 2016

Pääsiäinen tuli ja meni

Pääsiäinen tarkoitti viikon luentolomaa yliopistolta. Kaupat löivät ovensa kiinni jo torstaina ja jo keskiviikkona oli jotenkin poikkeusajat myymälöissä. Saksalaiset eivät kuulemma saaneet ostettua olutta enää neljän aikaan. Norjalaiset ottavat pääsiäisenä lomailun tosissaan ja moni ilmeisesti suuntaa joko mökilleen tai matkalle. Tästä syystä monet kaupat sukevat ajoissa ovensa. Tähän on kuitenkin jo täällä tottunut, sillä toisin kuin Suomessa, täällä kaikki on esimerkiksi sunnuntaisin kiinni.

Oman lomani kunniaksi sain isosiskoni kylään. Pääsiäisen ja poikkeusaukiolojen takia panostettiin enimmäkseen ulkoiluun. Onneksi sää suosi jonkin verran eikä ollut ollenkaan niin paha miltä aluksi näytti. Tää kuukausi on ollut siitä jännä, että eka kunnon talvi palas, sit viikon paisto aurinko ja lämpöä oli parhaillaan 18 astetta. Nyt sataa sit ainakin viikon verran vettä tai on muuten pilvistä.

Kristiansand on Norjan kesäkaupunki ja sen kyllä huomaa. Suurin osa aktiviteeteista kuten laivaretkistä yms. alkaa vasta toukokuussa. Onneksi yksi Kristiansandin ja samalla myös Norjan suurimmista nähtävyyksistä on aina auki. Nimittäin kaupungin eläintarha ja yksi parhaista joista olen käynyt. Ei haitannut lainkaan, että suurimman osan siellä olo ajasta satoi vettä. Eläinten tarhat olivat suuria ja hyvin rakennettuja, alueet jaettu maanosittain ja lähes kaikki eläimet tulivat nähdyksi. Tarhasta löytyy mm. leijonia, tiikereitä, kirahveja, simpansseja, susia ja naaleja. Lisäksi pääsiäisen kunniaksi yhdellä nuotiopaikalla sai vapaasti ottaa taikinaa ja paistaa tikkupullaa.


Eläintarhan yhteydessä toimii myös jonkinlainen huvipuisto, norjalaiseen lastensatuun pohjautuva teemakylä ja merirosvokaupungiksi rakennettu hotelli. Todellinen lasten paratiisi, mutta myös sellainen, että aikuiset viihtyy.Toisena päivänä lähdettiin Odderøyalle hieman patikoimaan ja päivä oli ihanan aurinkoinen. Meillä oli eväät mukana ja pääsiäisen kunniaksi yleensä vaan sunnuntaisin auki oleva vohvelikahvio oli avoinna koko iltapäivän. Itsekin kiersin ekaa kertaa koko saaren ja maisemat oli huiput varsinkin toisella puolella saarta.
Kolmas päivä vierähti kaupungilla kortteja metsästäessä ja sushia syöden. Muutenkin tajusin syöväni tosi paljon kalaa täällä mutta minkäs teet, kun se on niin halpaa ja hyvää. Kaupunkikierroksella bongasin kanssa pari kivan näköistä kahvilaa, joissa täytyy käydä pyörähtämässä. Keskustaa on kiva muutenkin tutkia nyt näin keväällä muutenkin, kun kesä alkaa ihan tosissaan kolkuttaa ovelle.Sunnuntaina meidät oli kutsuttu puolalaisten perinteiselle pääsiäisaamiaiselle. Päivä oli pilvinen, mutta onneksi iltapäivällä ei enää satanut, joten käytiin vielä pyörähtämässä yliopiston takana olevalla patikointireitillä. Täytyy todeta että norjalaiset ovat oikeasti ulkoilukansaa ja tekevät siitä myös mahdollisimman mukavaa. Reittien varrella on usein ulkohuusseja ja lähes joka mutkasta voi löytää jonkun nuotion jäänteet.
Näistä elementeistä syntyi siis ihan kelpo loma omaa kaupunkiaan tutkiessa ja nyt voi hyvällä omallatunnolla tuhota Suomesta tuodut suklaat. Parhautta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti